Ilmastonmuutos ja liikunta
Ilmastonmuutos vaikuttaa liikkumiseen, liikuntaan ja urheiluun. Luonnon olosuhteiden muuttuessa esimerkiksi ilmastoiduissa sisätiloissa harrastettavan liikunnan kysyntä lisääntyy ja talviurheilumahdollisuudet vähenevät. Samalla kun liikuntakulttuurin on sopeuduttava muutoksiin, on sitä myös kehitettävä vastuullisempaan suuntaan. Tällä teemasivulla nostamme esiin tutkimuksia ja ajankohtaisia puheenvuoroja kestävästä kehityksestä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista terveyteen, hyvinvointiin, liikkumiseen, liikunnan harrastamiseen ja urheilemiseen.
Tutkimustietoa
Tutkimusuutisia
Keskustelua aiheesta
Suomalaisia julkaisuja ja opinnäytteitä liikunnasta, ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä
- Hatakka, Siiri. 2015. Kunnan ympäristöjärjestelmän integroiminen poliittiseen johtamiseen ja päätöksentekoon: Sisällönanalyysi Jyväskylän kulttuurilautakunnan jäsenten haastatteluista. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.
- Jurvelin, Samuli. 2021. Maltillinen ympäristöliikehdintä ja -kansalaisuus liikuntakulttuurissa. Kyselytutkimus Protect Our Winters Finland -ilmastoliikkeen jäsenille ja sosiaalisen median seuraajille. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.
- Lehtonen, Annastiina. 2019: Liikunnan ja urheilun ekoteko? Ekologisuuden, terveyden ja kestävyyden yhtenevät teemat suomalaisten liikunnan ja urheilun lajiliittojen toiminnassa. Pro gradu -tutkielma, Tampereen yliopisto.
- Mantere, Elsa. 2019: Urheilun ympäristövastuuverkosto liikunnan ja urheilun ympäristöhallinnan mahdollisuusrakenteena. Kyselytutkimus Urheilun ympäristövastuuverkoston jäsenille. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.
- Mäkinen Janina. 2022. Ilmastonmuutoksen riskit maastohiihdon olosuhteille. Kyselytutkimus Suomen Hiihtoliiton jäsenseuroille. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.
- Määttä, Jari. 2004. Lajia ympäristön ehdoilla : ympäristöarvojen ja -normien vaikutukset suunnistukseen. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.
- Posio, Seriina. 2021. Ympäristöhallinta osana Suomen Palloliiton organisaatiokulttuuria. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.
- Pouta, E., Neuvonen, M., & Sievänen, T. (2009). Participation in cross-country skiing in Finland under climate change: Application of multiple hierarchy stratification perspective. Journal of Leisure Research, 41(1), 91-108.
- Puska, Maija. 2015. Ympäristöasioiden hallinta Jyväskylän kaupunginliikuntapalveluissa – Laadullinen sisällönanalyysi henkilökunnan haastatteluista. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.
- Pyy, Veera. 2016. Ympäristöpoliittinen liikkumavara kuntaorganisaatiossa. – Ilmastopolitiikan toimintamahdollisuudet Joensuun kaupungin liikuntapalveluissa. Pro gradu -tutkielma, Itä-Suomen yliopisto.
- Simula, Mikko. 2002. Ekologisesti kestävä kehitys liikuntahallinnon kysymyksenä: käsitteen tarkastelua teorian ja käytännön näkökulmista. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.
- Tattinen, Heidi. 2020. Urheilun ympäristövastuuverkosto liikuntakulttuurin ympäristövastuullisuuden edistäjänä: haastattelututkimus verkoston toiminnasta ja toimintamahdollisuuksista. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.
- Tuomela, Jani-Matti. 2020. Liigaorganisaatiot ympäristöjohtajina ja vastuuviestijöinä : haastattelututkimus liigajohtajien näkemyksistä ympäristöjohtamisesta ja ympäristövastuusta viestimisestä. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.
- Turpeinen, Salla. 2012: Ympäristökysymyksen hallinta liikuntajärjestöissä. Sisällönanalyysi lajiliittojen ympäristöasiakirjoista. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.
Hyödyllistä lisätietoa aiheesta
- Olympiakomitean ympäristö ja liikunta sivustolle on koottu ohjeita ja ideoita urheilun ekologisuuden edistämiseksi. Linkki Olympiakomitean teemasivuille.
- Kansainvälisen olympiakomitean (International Olympic Committee, IOC) vastuullisen urheilun sivusto. Lue lisää IOC:n sivuilta.
- Sustainability.sport on urheilulle ja kestävälle kehitykselle omistettu ilmainen verkkoalusta. Alusta on luotu yhdistämään urheilun kestävän kehityksen pyrkimykset yhdelle alustalle. Sivustolle on kerätty kattava kokoelma lähteitä, joiden tarkoituksena on antaa tietoa, opettaa ja inspiroida. Linkki sustainability.sport sivulle.
- Ilmasto-opas.fi on Suomen ympäristökeskus (SYKE) ylläpitämä sivusto, joka kokoaa yhteen osoitteeseen ja yhtenäiseen muotoon käytännönläheistä, tutkittua ja luotettavaa tietoa ilmastonmuutoksesta. Tietoa myös liikunnasta. Ilmasto-opas.fi liikunta sivulle.
- Protect Our Winters (POW) on kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on kannustaa talviurheilun ystäviä tekemään ilmastoystävällisiä päätöksiä päivittäisessä elämässään. Tutustu POW Finlandin sivustoon.
- Save Pond Hockey yhdistää maailmanlaajuisen jääkiekkoyhteisön ilmastonmuutoksen torjunnassa. Merkittävä osa työtä on ilmastonmuutoksen vastaisten pipolätkäturnausten järjestäminen. Tutustu Save Pond Hockey -sivustoon.
- The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) on yhdistyneiden kansakuntien elin, joka tutkii ilmastonmuutosta ja tuottaa tutkimukseen perustuvaa informaatiota kansallisten ja kansainvälisten poliittisten päätösten tueksi. IPCC:n kotisivut.
- Open ilmasto-opas on aineopettajille opetus- ja kasvatustyön tueksi tehty opasmateriaali. Opas kuvaa ilmastonmuutos-ilmiön jokaisen koulussa opetettavan oppiaineen näkökulmasta erikseen.
- "Sitä on nyt ilmassa" on Hengitysliiton esimerkki ohjelmasta sää- ja ilmastoriskeihin varautumiseen sekä niiden vähentämiseen