Soveltavan liikunnan symposio 2024
Luennoitsijat
Luennoitsijat
Keynotes
Auditorio Minna Canth klo 11.30-13.00
Professori Brett Smith, Durham University, United Kingdom
Brett Smith is a Professor of Disability and Physical Activity in the Department of Sport and Exercise Sciences at Durham University, UK. He is the advisor for the UK government on disability and physical activity and led the first UK Chief Medical Officers’ physical activity guidelines for disabled people. As part of this he worked with disabled adults and disabled children to co-produce how these guidelines are communicated. Collaborating with Disability Rights UK – the leading charity for disabled people in the UK - Brett leads the co-produced £1.2 million funded and award winning project ‘Moving Social Work’. He is the co-founder of the International Society of Qualitative Research in Sport and Exercise and the co-editor of the Handbook of Qualitative Research in Sport and Exercise. He is also the founder and former editor of the Q1 ranked journal Qualitative Research in Sport, Exercise and Health. Brett is proud as well to serve on multiple editorial boards, including Adapted Physical Activity Quarterly and Qualitative Research in Psychology.
Professori Brett Smithin puheenvuoro: "Moving Social Work: The Value of Social Workers in Adapted Physical Activity"
Miia Länsitie, FT, Hytetu -erityisasiantuntija, Lapin hyvinvointialue
Miia Länsitie toimii Lapin hyvinvointialueella hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen erityisasiantuntijana. Taustaltaan Länsitie on liikuntalääketieteilijä. Hän on tehnyt väitöskirjan iäkkäiden liikkumisesta. Lisäksi Länsitie on ammatillinen opettaja ja ensihoitaja. Hän on työskennellyt terveydenhuollossa sekä terveyden edistämisen tutkimus-, kehittämis- ja koulutustehtävissä noin 20 vuoden ajan. Keväällä 2023 Länsitie toimi vastaavana asiantuntijana valtion liikuntaneuvoston tilaamassa selvityksessä, jossa tarkasteltiin liikkumisen ja liikunnan sisältymistä terveydenhuoltoalan koulutuksiin.
Miia Länsitien puheenvuoro: "Terveyttä edistävä liikkuminen ja liikunta osana sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutussisältöjä"
Rinnakkaissessio 1. Tietopohja ja tutkimustoiminta
Auditorio Minna Canth klo 9.30-11.00
Piritta Asunta, dosentti, johtava asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Likes
LitT, Piritta Asunta on saanut kesällä 2024 Turun yliopistosta liikuntakasvatuksen dosentuurin, erityisalana soveltava liikunta. Hän työskentelee Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likesillä johtavana asiantuntijana. Erityiset mielenkiinnon kohteet liittyvät tukea tarvitsevien ja toimintarajoitteisten lasten ja nuorten liikkumisen ja hyvinvoinnin tutkimiseen ja edistämiseen.
Piritta Asunnan ja Kati Karinharjun yhteinen puheenvuoro: "Falla -hanke"
Kati Karinharju, lehtori, Satakunnan Ammattikorkeakoulu SAMK
Kati Karinharju, LitM, FT (Human movement, UQ, Australia), toimii Satakunnan ammattikorkeakoulussa liikuntatieteellisten aineiden lehtorina sekä tutkijana ja projektipäällikkönä soveltavan liikunnan, esteettömyyden ja osallisuuden kehittämishankkeissa. Väitöskirjansa myötä Katin erityisosaamista on toimintarajoitteisten henkilöiden fyysisen aktiivisuuden edistäminen ja mittaaminen. Yhdenvertaisuus liikunnassa ja liikunnan riemun jakaminen ovat Katin intohimo, niin työssä kuin vapaa-ajallakin.
Kati Karinharjun ja Piritta Asunnan yhteinen puheenvuoro: "Falla -hanke"
Riikka Roitto, soveltavan liikunnan asiantuntija, Liikuntatieteellinen Seura
Kasvatustieteiden maisteri, liikunnanohjaaja (AMK) Riikka Roitto työskentelee soveltavan liikunnan asiantuntijana Liikuntatieteellisessä Seurassa. Aikaisemmin hän työskenteli Seuran kuntien soveltavan liikunnan kehittämishankkeissa. Hän on toinen Liikuttaako 2023? -raportin toimittajista ja on osallistunut myös aikaisemman Liikuttaako? -raportin ja Soveltavan liikunnan tilanne kunnissa 2019 -raportin kirjoittamiseen.
Riikka Roiton puheenvuoro: Tutkitun tiedon hyödyntäminen liikuntapalveluiden suunnittelussa
Tiina Savikangas, tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto
Terveystieteiden tohtori Tiina Savikangas toimii tutkijatohtorina Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa EXECP-projektissa. Hankkeessa selvitetään liikunnallisen kuntoutuksen vaikutuksia ja mekanismeja lapsilla ja nuorilla, joilla on cp-vamma. Savikangas on tutkinut erityisesti fyysisen aktiivisuuden muutoksia ja yhteyksiä hyvinvointiin, terveyteen ja toimintakykyyn.
Tiina Savikankaan puheenvuoro: "EXECP – tutkimusnäyttöön perustuva, tehokas ja turvallinen liikuntaohjelma"
Venla Mikkelä, LitM, Jyväskylän yliopisto
Venla Mikkelä on maisterivaiheen liikuntapedagogiikan opiskelija Jyväskylän yliopistosta. Sivuaineena Mikkelä on opiskellut terveystietoa ja psykologiaa. Opintojen ohella Mikkelä on työskennellyt ryhmäliikunnanohjaajana. Vapaa-aika hänellä kuluu monipuolisesti liikkuen ja koiran kanssa ulkoillen.
Venla Mikkelän puheenvuoro: Opettajien keinot mielenterveyden tukemiseen koululiikunnassa
Rinnakkaissessio 2. Kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspintatyö
pieni auditorio B303 klo 9.30-11.00
FT Timo Ala-Vähälä, tutkija, Liikuntatieteellinen Seura
FT Timo Ala-Vähälä on julkaissut tutkimuksia ja raportteja sekä korkeakoulututkimuksen että liikunnan palvelujen aloilta. Ala-Vähälä työskentelee tutkijana Liikuntatieteellisen Seuran Sopiva-hankkeessa. Hänen vastuullaan on myös kuntien soveltavan liikunnan suunnitteluprosessien tukeminen, siihen liittyvien taustatietojen keruu ja suunnittelua varten tehdyn työkirjan kehittäminen.
Timo Ala-Vähälän puheenvuoro: "Soveltava liikunta kunnissa ja hyvinvointialueilla − Missä mennään?"
Saila Hänninen, ohjelmakoordinaattori, Ikäinstituutti
Saila Hänninen toimii Voimaa vanhuuteen- ja Ikiliikkuja-ohjelmien ohjelmakoordinaattorina. Hän on koulutukseltaan erityisryhmien liikunnanohjaaja, fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri. Sailalla on noin 25 vuoden kokemus kunta- ja järjestösektorilla työskentelystä kehittämis-, asiantuntija- ja koulutustehtävissä, joissa hän on edistänyt poikkisektorista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Lisäksi hänellä on laaja kokemus erilaisten liikuntaryhmien ohjaamisesta sekä aktiivinen tausta urheiluseuratoiminnassa.
Saila Hännisen puheenvuoro: Alueellinen Voimaa vanhuuteen -ohjelma Varsinais-Suomessa
Seija Riekki, fysioterapeutti, Oulun yliopistollinen sairaala
Seija Riekki on koulutukseltaan fysioterapeutti. Riekki on työskennellyt Oulun yliopistollisen sairaalan vaativan kuntoutuksen osastolla vuodesta 2014 alkaen. Hän toimii myös osana selkäydinvammatiimiä. Pidempiä erityiskoulutuksia Riekillä on neurologisesta fysioterapiasta, kroonistuneesta kivusta ja lantionpohjan fysioterapiasta, mutta omaa lyhyempiä koulutuksia laajasti muuhunkin. Työssä Riekkiä kiehtoo sen merkityksellisyys, moniammatillisuus, mahdollisuudet uuden oppimiselle ja osaamisen syventämiselle kouluttautumalla lisää sekä teknologian ja robotiikan hyödyntäminen kuntoutuksessa. Oma urheileminen ja mielenkiinto liikuntaa ja valmentamista kohtaan ovat ohjanneet Riekin meneillään olevaan PT-koulutukseen. Liikunnan ja kuntoutuksen yhdistäminen on yksi Riekin mielenkiinnon kohteista selkäydinvammakuntoutuksen lisäksi.
Seija Riekin ja Juha Vuotin yhteinen puheenvuoro: Soveltavan liikunnan edistäminen kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyössä
Juha Vuoti, erityisliikunnan koordinaattori, Kempeleen kunta
Juha Vuoti on toiminut Kempeleen kunnassa erityisliikunnan koordinaattorina 7 vuotta. Vuotin työhön kuuluu kunnan soveltavan liikunnan kehittäminen moniammatillisessa ympäristössä. Tätä ennen hän on toiminut useampia vuosia soveltavan liikunnan kohderyhmien kanssa. Koulutukseltaan Vuoti on liikunnanohjaaja (AMK).
Juha Vuotin ja Seija Riekin yhteinen puheenvuoro: Soveltavan liikunnan edistäminen kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyössä
Rinnakkaissessio 3. Koulutus ja osaaminen
Auditorio Minna Canth, klo 14.00-15.30.
Sari Kivimäki, kehittämispäällikkö, Liikkuva aikuinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Sari Kivimäki on kehittämispäällikkö Liikkuva aikuinen -ohjelmasta. Hän tekee liikuntaneuvonnan palveluketjujen valtakunnallista kehittämistyötä yhdessä laajan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen verkoston kanssa. Kivimäki syttyy verkoston yhteisistä ponnisteluista ja onnistumisista. Tällä hetkellä Kivimäki on toimivapaalla ja toimin sosiaali- ja terveysministeriössä liikunnan ja ravitsemuksen (elintapaohjauksen) yhdyspintatyön asiantuntijana.
Sari Kivimäen puheenvuoro: "Liikuntaneuvonta osana elintapaohjausta -opintokokonaisuus"
Vilma Pikkupeura-Riikilä, yliopistonopettaja, Jyväskylän yliopisto
Vilma Pikkupeura-Riikilä on koulutukseltaan liikunnan-, terveystiedon- ja soveltavan liikunnan opettaja. Hän työskentelee Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa yliopistonopettajana ja koordinoi soveltavan liikunnan täydennyskoulutuksia. Pikkupeura-Riikilä on töideni ohella myös väitöskirjatutkija. Väitöstutkimuksen aiheena on toimintarajoitteita kokevien nuorten liikunta-aktiivisuus ja sitä mittaavat menetelmät.
Vilma Pikkupeura ja Terhi Huovisen yhteinen puheenvuoro: "Tukea liikuntaan ja toiminnalliseen oppimiseen -täydennyskoulutus"
Terhi Huovinen, lehtori, Jyväskylän yliopisto
Terhi Huovinen työskentelee soveltavan liikunnan lehtorina Jyväskylän yliopistossa. Huovisen tutkimusintressit käsittelevät heterogeenisten oppilasryhmien liikunnan didaktiikkaa, oppimisen tukea, liikkumista edistäviä oppimisympäristöjä ja opettajien erityispedagogista osaamista liikunnassa.
Terhi Huovisen ja Vilma Pikkupeuran yhteinen puheenvuoro: "Tukea liikuntaan ja toiminnalliseen oppimiseen -täydennyskoulutus"
Krista Forss, Erityisopettaja, KM, Jyväskylän yliopisto
Krista Forss on erityisopettaja (KM), liikuntapedagogiikan ja sukupuolentutkimuksen maisteriopiskelija Jyväskylän yliopistosta. Forssille tärkeitä kiinnostuksen kohteita ovat erityisopetus, soveltava liikunta sekä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen. Tapahtumassa Forss esittelee liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielmansa tuloksia, jonka aiheena on liikuntaa opettavien opettajien erityispedagogiset kompetenssit.
Krista Forssin puheenvuoro: "Liikuntaa opettavien opettajien erityispedagogiset kompetenssit"
Rinnakkaissessio 4. Yhteinen kieli ja ymmärrys
B301, klo 14.00-15.30
Eva Rönkkö, tutkija, Liikuntatieteellinen Seura
Eva Rönkkö (LitT) toimii määräaikaisena LTS tutkijana aiheena monikielisyys liikunnassa. Tutkijana Rönkköä kiinnostaa liikuntakentän moninaistuminen ja siihen liittyvät ilmiöt. Koulutukseltani Rönkkö on liikunnan opettaja ja liikunnan yhteiskuntatieteiden tohtori. Päätyötä Rönkkö tekee ulkomaalaistaustaisten ikääntyvien parissa. Vapaa-aikana hän suunnistaa, hiihtää ja harrastaa kansantanssia.
Eva Rönkön puheenvuoro: "Vähemmistökielisenä liikunnassa - Kielikäytännöt yhteyksiä luomassa"
Paula Harmokivi-Saloranta, yliopettaja, Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu
Paula Harmokivi-Saloranta (ft, LitM, FT) toimii Haaga-Helian Liikunta ja hyvinvointi -osaamisalueella yliopettajana. Hän on toiminut kouluttaja yli 20 vuotta ja edistänyt aktiivisesti erityisesti kuntalaisten liikkumista yli 15 vuoden ajan. Kiinnostuksen kohteita ovat ihmisten liikkumisen edistäminen, käyttäjälähtöinen kehittäminen ja palvelumuotoilu osana liikkumisen edistämistä.
Paula Harmokivi-Salorannan puheenvuoro: "SOTELI – yhteistä ymmärrystä rakentamassa liikunnasta ja hyvinvoinnista -hanke"
Lotta Nylund, hankevastaava, Finlands Svenska Idrott
Lotta Nylund on ainut henkilö Suomessa, joka edistää soveltavaa liikuntaa ja paraurheilua täyspäiväisesti ruotsin kielellä. Nylund rakastaa sitä, että saa työskennellä omalla äidinkielellään aiheen parissa, joka on merkityksellinen ja kantaa syvempää tarkoitusta. Vapaa-ajallaan Lotta pitää itsestään huolta juoksemalla kaksivuotiaan lapsen perässä.
Lotta Nylundin puheenvuoro: "Yhteistyöllä soveltavaa liikuntaa - på svenska"