Teemasessio 2: FINETAP - suomalaisten lasten ja nuorten kiihtyvyysantureilla mitatun fyysisen käyttäytymisen viimeaikaisista tuloksista
TORSTAI 17.11.2022
(kokoustila Kaleva | Liveto-pikkulava)
pj. Timo Rantalainen
13.00–13.15 Lasten aktiivinen matkustaminen Mikkelissä ja Kouvolassa: saako pyöräilyn mitattua ja vähentääkö maksuton bussi aktiivista matkustamista?
Johtaja Arto Pesola, Active Life Lab, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk
- Synopsis: Mikkelin kaupunki on tarjonnut maksuttoman joukkoliikenteen kaikille peruskoululaisille vuodesta 2017 lähtien, mikä on aiheuttanut laajaa poliittista keskustelua. Tutkimuksessa mittasimme yhteensä 470 10-12 vuotiaan lapsen päivittäistä fyysistä aktiivisuutta Mikkelissä ja Kouvolassa selvittääksemme maksuttoman joukkoliikenteen yhteyttä päivän aktiivisuuten sekä liikuntamuotoihin näissä kaupungeissa. Osana tutkimusta arvioimme reidessä pidettävän kiihtyvyysanturin kykyä mitata lasten päivittäistä pyöräilyä ja sen aktiivisuutta, mikä on tutkimuksen johtopäätösten kannalta merkittävää.
13.15–13.30 Lasten ja nuorten liikkuminen, paikallaanolo ja uni – LIITU-tutkimuksen tuloksia
Vanhempi tutkija Pauliina Husu, UKK-instituutti
- Synopsis: Esitys pohjautuu Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimusten liikemittarituloksiin. LIITU on väestötasolla säännöllisin välein toteutettava trenditutkimus, jossa kerätään tietoa 7-, 9-, 11-, 13- ja 15-vuotiaiden koululaisten sekä lukioikäisten nuorten liikkumisesta ja paikallaanolosta sekä näihin yhteydessä olevista tekijöistä. Liikkumista ja paikallaanoloa on mitattu liikemittarilla seitsemän peräkkäisen vuorokauden ajan. Yhteensä mittauksiin on osallistunut n. 8500 lasta ja nuorta.
13.30–13.45 Piilo-hankkeen tuloksia 4–6-vuotiaiden lasten fyysisestä aktiivisuudesta
Johtava tutkija Tuija Tammelin, Likes, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Asiantuntija Janne Kulmala, Likes, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
- Synopsis: Piilo-hankkeessa kehitettiin pienten lasten liikunnan ilon, fyysisen aktiivisuuden ja motoristen taitojen suomalaista seurantajärjestelmää. Vuosina 2019–2021 toteutetun hankkeen aikana monitieteisessä asiantuntijatyössä valittiin ja kehitettiin väestötasoiseen tiedonkeruuseen soveltuvia mittausmenetelmiä 4–6-vuotiaiden lasten fyysisen aktiivisuuden, motoristen taitojen sekä liikkumiseen liittyvien tekijöiden selvittämiseksi. Hankkeen aikana noin 800 lasta, heidän huoltajansa sekä varhaiskasvatuksen henkilöstö osallistuivat tutkimukseen pääkaupunkiseudulla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Suomessa. Alustuksessa esitellään tuloksia 4–6-vuotiaiden lasten fyysisestä aktiivisuudesta, suositusten saavuttamisesta sekä yksilöllisistä eroista. Fyysistä aktiivisuutta mitattiin ranteessa pidettävällä Axivity-kiihtyvyysmittarilla seitsemän vuorokauden ajan. Hanke toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella yhteistyössä Likesin, Jyväskylän yliopiston ja Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman kanssa.
13.45–14.30 International Children Accelerometer Database (ICAD)
Professor Ulf Ekelund, Norwegian School of Sport Science (NIH)
- Synopsis: ei saatavissa