Tutkimusuutinen

Kirjoittaja:

Eero A. Haapala

Julkaistu:

29.12.2021

Jaa:

Sydäntautien ehkäisyn uudet tuulet ‒ vai vanhaa tuttua eri paketissa?

Sydäntautien ehkäisyn uudet tuulet ‒ vai vanhaa tuttua eri paketissa?
Kuva: Antero Aaltonen

Sydän- ja verisuonitaudit ovat edelleen keskeisimpiä kansansairauksiamme, joiden ehkäisyyn on julkaistu viime vuosina useampikin suositus. Uudessa eurooppalaisessa suosituksessa on mukana paljon vanhaa, mutta myös uusia näkökulmia. Elintapojen osalta uutta suosituksissa verrattuna 2013 suosituksiin on muun muassa paikoillaanolon vähentämisen ja vähintään kevyen liikkumisen lisääminen. Suosituksiin sisältyy myös Välimeren ruokavalion tai sitä vastaavan ruokavalion noudattaminen sydänterveyden edistämisessä.

European Society of Cardiologyn tuoreiden sydäntautien ja niistä aiheutuvien komplikaatioiden ehkäisyyn tähtäävien suositusten elintapoihin liittyvä pääsanoma on selvä. Terveellinen ruokavalio muodostaa valtimosairauksien ehkäisyn perustan. Ruokavalion osalta suositukset noudattivat vanhoja ja hyviksi havaittuja kaavoja – Välimeren tai omaan ruokakulttuuriin sopiva vastaava ruokavaliomalli, tyydyttyneiden rasvahappojen vaihtaminen tyydyttymättömiin rasvoihin, suolan saannin vähentäminen, kasvisten ja rasvaisen kalan lisääminen, kohtuullinen alkoholinkulutus ja lisätyn sokeri rajoittaminen.

Yleiset liikkumisen suositukset muodostavat hyvä pohjan: 150 minuutista reipasta liikkumista tai rivakampaa liikkumista 75–150 minuuttia viikossa yhdistettynä pariin viikoittaiseen voimaharjoittelukertaan. Suositusten mukaan tupakoinnin lopettaminen voi olla kaikista kustannustehokkain ja nopein tapa pienentää sydäntautiriskiä.

Mielenkiintoista suosituksissa on myös se, että esimerkiksi liikunnan määräämistä reseptinä kliinisessä työssä tuodaan esiin ja poliittisten päätösten roolia korostetaan. Esimerkkejä näistä ovat muun muassa fyysisen aktiivisuuden huomioon ottaminen maankäyttöä ja ympäristöä suunniteltaessa. Politiikkakeinoihin kuuluu myös verotuksellinen ohjaus fyysistä aktiivisuutta ja terveellistä ravitsemusta sekä tupakoimattomuutta tukevaksi. Lisäksi pitkäaikaisen ennaltaehkäisyn näkökulmasta muun muassa koulujen aktiivisuuden lisääminen, ja lapsille suunnattu epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnin rajoittaminen on otettu huomioon.

Sydäntautien ehkäisyn tulisi alkaa jo lapsuudessa. Yleisellä tasolla sydäntautien ehkäisyn suuret linjat ovat selvät – terveellinen ruokavalio ja riittävä fyysinen aktiivisuus sekä tupakoimattomuus luovat hyvän pohjan. Tehokkaaseen ehkäisyyn tarvitaan kuitenkin myös poliittista rohkeutta edistää terveellisiä valintoja ja ympäristöjä.

Eero A. Haapala

LÄHDE

Visseren FLJ ym. 2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Developed by the Task Force for cardiovascular disease prevention in clinical practice with representatives of the European Society of Cardiology and 12 medical societies. With the special contribution of the European Association of Preventive Cardiology (EAPC). European Heart Journal (2021)42, 32273337.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Liikunta & Tiede -lehdessä 5/2021.