FKM

Kirjoittaja:

LTS:n Kuntotestauksen asiantuntijaryhmä

Julkaistu:

03.06.2020

Koronavirus ja kuntotestaustoiminta

Jaa:

Suosituksia koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi kuntotestaustoiminnassa

Suosituksia koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi kuntotestaustoiminnassa

Vaikka Suomen hallitus on ryhtynyt asteittain purkamaan rajoitustoimenpiteitä, ei COVID-19-epidemia ole ohi. Kuntotestauspalveluja tarjoavien toimijoiden on syytä ottaa huomioon poikkeusolot ja huolehtia, ettei toiminnassa mukana olevien asiakkaiden ja testaajien terveys vaarannu.

Näiden suositusten tavoitteena on auttaa kuntotestauspalveluja tarjoavia toimijoita suunnittelemaan toimintaansa koronavirusepidemian aikana siten, että kuntotestaustapahtumaan osallistuminen olisi turvallista ja COVID-19-tartunnoilta vältyttäisiin.

(Päivitetty 3.6.2020)

1. Kuntotestiin osallistutaan vain oireettomana ja terveenä

  • Normaalien vasta-aiheiden lisäksi suositellaan erityisesti kartoitettavaksi testattavalla tai samassa taloudessa asuvilla ilmenneitä COVID-19-infektioon viittaavia oireita testiä edeltävän kahden viikon ajalta. Oireita voivat olla esim. kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli, haju- tai makuaistin menetys (ks. THL – korovirukset oireet). Jos oireita on ilmennyt, suositellaan testi peruttavaksi tai siirrettäväksi myöhempään ajankohtaan.
  • Testattavien terveystilanne tulee varmistaa ennen testiä kirjallisesti esitietolomakkeella ja COVID-19-infektioon viittaavia oireiden osalta vielä erikseen testitilaan tultaessa.
  • Lisäksi, jos testattavalla ilmenee COVID-19-infektioon viittaavia oireita seuraavan kahden vuorokauden sisällä testin jälkeen, ohjeistetaan testattavaa ilmoittamaan tästä testipaikalle.

2. Turvaetäisyyksien merkitystä tulee korostaa

  • Testaajan tulee noudattaa 2 metrin turvaetäisyyttä testattavaan aina, kun se on mahdollista. Tarpeetonta fyysistä kosketusta ja kättelyä tulee välttää.
  • Mahdollisten muiden osallistujien määrä testitilassa suositellaan rajattavaksi siten, että 2 metrin turvaetäisyyksien noudattaminen on mahdollista.

3. Hyvän käsi- ja yskimishygienian noudattaminen testitilanteessa ovat on tärkeitä tartuntojen ehkäisykeinoja

  • Testitilassa tai sen välittömässä läheisyydessä tulee olla mahdollisuus käsienpesuun vedellä ja saippualla. Myös käsidesiä tulisi olla helposti saatavilla.
  • Testaajan ja testattavien on ennen testiä pestävä kädet saippualla vähintään 20 sekunnin ajan ja käytettävä käsidesiä.
  • Sekä testattavan ja testaajan tulisi välttää tarpeetonta silmien, nenän ja suun koskettelua sekä noudattaa hyvää niistämis- ja yskimishygieniaa. Ks. THL:n käsienpesu- ja yskimishygienian ohjeet ja materiaalit.

4. Testaajan on suositeltavaa käyttää suojakäsineitä testien aikana ottaen huomioon käyttöön liittyvät ohjeet

  • Tiiviiden kumista tai muovista valmistettujen kertakäyttökäsineiden suojaava vaikutus perustuu hygienian parantamiseen niiden avulla. Tämä voi toteutua vain, jos käsineitä käytetään kertakäyttöisinä, ne puetaan vain puhtaisiin käsiin, niillä ei kosketeta kasvoja, eikä useampia testattavia ja ne riisutaan koskematta niiden likaiseen ulkopintaan. Käsineiden käyttäminen väärin huonontaa hygieniaa ja tekee niistä tartuntariskin, jos ne likaantuvat koronaviruksilla.
  • Ks. Työterveyslaitoksen kertakäyttökäsineiden riisumisohje ja ohjevideo.

5. Mikäli työpaikalla on katsottu tarpeelliseksi käyttää kasvomaskia, tulee niitä käyttää viranomaisten ohjeiden mukaan

  • Kasvomaskin käytössä tulee huomioida siihen liittyvät THL:n ja Työterveyslaitoksen ohjeet.
  • Kasvomaskien käyttö saattaa vähentää hengitystie-eritteiden (pisaroiden) leviämistä ympäristöön.  Näin ne voivat vähentää myös oireettomien viruksen kantajien aiheuttamia tartuntoja. Kasvomaski ei ole kuitenkaan hengityksensuojain. Kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta. Jos maskia käyttää väärin, se voi jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä.

6. Testitilojen ja -laitteiston pudistukseen ja desinfiointiin sekä testitilojen tuuletukseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

  • Testi- ja pukutiloissa on syytä tehostaa siivousta ja siivouskertojen määrää. Virustartunnalle otolliset kosketuspinnat tulee puhdistaa Työterveyslaitoksen suositusten mukaisesti. Ks. Työterveyslaitoksen ohjeistus siivoukseen COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi.
  • Erityisesti suositellaan, että testilaitteisto, testitilan ovien kahvat ja käytetyt vesihanat ja wc-tilat puhdistetaan ja desinfioidaan jokaisen testin jälkeen.

7. Testiaikatauluihin suositellaan riittävää väljyyttä, jotta testivälineeet ja -tilat voidaan puhdistaa ja desinfioida sekä tuulettaa testien välissä.

  • Puhdistukselle, desinfioinnille ja tuuletukselle on suositeltavaa varata aikaan vähintään 30 minuuttia testien välissä.

8. Testaamista suositellaan tehtäväksi toistaiseksi yksilötestauksena ja ryhmätestausta sisätiloissa on syytä edelleen harkita tarkasti

  • Jos ryhmätestausta tehdään sisätiloissa, on huolehdittava 2 metrin turvaetäisyyksistä testattavien välillä. Testaajan tulee noudattaa 2 metrin turvaetäisyyttä testattaviin aina, kun se on mahdollista. Tarpeetonta fyysistä kosketusta tulee välttää. Pisaratartunnan riskiä voidaan pitää tavanomaista suurempana ryhmäliikuntatilanteissa, joten turvavälien merkitystä on korostettava.
  • Jos testaaja on ryhmätestitilanteessa kosketuskontaktissa testattaviin, on kädet pestävä tai desinfioitava testattavien välillä. Jos ryhmätestauksessa käytetään suojakäsineitä, ne tulisi vaihtaa testattavien välillä. Kädet tulisi desinfioida ennen kontaktia seuraavaan testattavaan, vaikka kädessä olisi kontaktin ajan suojakäsineet.
  • Turvallisinta olisi järjestää ryhmätestaukset ulkotiloissa pienissä ryhmissä 2 metrin turvaetäisyyksiä noudattaen. Jos mahdollisuutta käsienpesuun ei ulkotiloissa ole, tulee käyttää käsihuuhdetta.

Suosituksia päivitetään tarvittaessa ja kun lisätietoa karttuu.

 

Suosituksen laatija: Liikuntatieteellinen Seura ry:n Kuntotestauksen asiantuntijaryhmä
 

Lisätietoja
Jonne Kamsula

erityisasiantuntija
kuntotestaus ja liikuntalääketiede
Liikuntatieteellinen Seura ry
jonne.kamsula(at)lts.fi

 

Suositusten lähteinä:

  1. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen ohjeet testaajille koronavirusepidemian aikana (julkaisematon työohje).
  2. Nieß, AM & Bloch, W & Friedmann-Bette, B & Grim, C & Gärtner, B & Halle, M & Hirschmüller, Anja & Kopp, C & Meyer, Tim & Niebauer, Josef & Predel, G & Reinsberger, C & Roecker, Kai & Scharhag, Juergen & Schneider, C & Scherr, Johannes & Steinacker, Jürgen & Mayer, Frank & Wolfarth, Bernd. (2020). Recommendations for exercise testing in sports medicine during the current pandemic situation (SARS-CoV-2 / COVID-19). Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin/German Journal of Sports Medicine. 71. E1-E2. 10.5960/dzsm.2020.438.

 

LINKKEJÄ:

Mitä liikunnanharrastajan tulisi tietää COVID-19 infektiosta?, Urho Kujala, liikuntalääketieteen professori, Jyväskylän yliopisto, liikuntatieteellinen tiedekunta

COVID-19 – uusi haaste myös urheilijoille, Urho Kujala, Jari Laukkanen, Maarit Valtonen, Olli J. Heinonen ja Olli Ruuskanen. Liikunta & Tiede -lehti 3/2020.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä (14.5.2020) (pdf)

Työterveyslaitoksen ohjeistus palvelualoille COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi

Työterveyslaitoksen ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Ajankohtaista koronaviruksesta

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) antamat viranomaisohjeet ja päätökset koronavirustilanteessa

Valtioneuvosto: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta
 

Lisätietoa kuntotestaustoiminnasta on saatavilla fkm.fi-sivustolla.