Onnistunut valmennuskirja ylittää lajirajat
Millainen on hyvä valmennuskirja? Entä kohtalainen? Hyvä valmennuskirja antaa aineksia kehittää omaa ajattelua. Ja keskikertaisestakin voi oppia jotain.
Onnistuneimmat valmennuskirjat ovat viihdyttäviä, inspiroivia ja asiapitoisia tekstejä, joista voi poimia ajatuksia, toimintamalleja tai jopa periaatteita omaan valmennusfilosofiaansa yli lajirajojen. Jos ihan rehellisiä ollaan, kuvataitelija Pablo Picasson ajatusta ”Good artists copy, great artists steal” mukaillen parhaita kirjallisuudesta nousseita ajatuksia kannattaa rohkeasti lainata ja hyödyntää omassa valmennustoiminnassaan.
Käyn ensiksi koripallonvalmentaja Henrik Dettmanin ajatusten aarrearkulla. Kirjassa ”Dettmann ja johtamisen taito” (Saarikoski, 2015) valmentamisen pääteemana on johtaminen, joka on pilkottu selkeiksi luvuiksi, kuten arvojohtaminen, muutoksen johtaminen, yksilölähtöinen johtaminen ja flow-johtaminen. Tarinan kaari antaa lukijan ymmärtää, että olemalla oma itsensä ja reagoimalla peli- ja harjoitusympäristön ärsykkeisiin osaamistaan vastaavalla tavalla, valmentaja voi kehittyä nuoresta ja voitontahtoisesta kuumapäästä peräti filosofivalmentajaksi saakka.
Kirjan sivut vilisevät suurella fonttikoolla painettuja Dettmanin ajatuksia, kuten ”Vieläkään ei ole keksitty parempaa johtamismallia kuin esimerkillä johtaminen” tai ”Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä varmempi olen siitä, että ihmiset ovat tärkeämpiä kuin strategia.” Kirjan opit ovat laajakäyttöisiä, sillä niitä voidaan soveltaa niin urheilujoukkueen kuin asiantuntijaorganisaation johtamisessa.
Pienet ja suuret hetket esiin
Miellyttävän valmennuskirjan lukukokemus nivoutuu päähenkilön – joukkueurheilussa päävalmentajan mielenkiintoisen persoonan ympärille. Onnistunut kirja avaa selkeästi henkilön valmennusfilosofiaa. Se kertoo niin pienistä kuin suurista hetkistä, jotka ovat vaikuttaneet valmentajan ajattelun kehittymiseen. Tällainen teos on Dettmannin kirjan lisäksi Oskari Saaren kirjoittama teos ”Petteri Nykky – Menestyksen tie” (WSOY, 2020.)
Valmentaja Nykkyä pidetään salibandyn valmentajavelhona, jonka uran aikana miesten maajoukkueen toiminta kehittyi lopullisesti hieman amatöörimaisesta kilpaurheilusta huippu-urheiluksi. Nykky ei ainoastaan vapauttanut Suomen maajoukkuetta tappion pelosta ja johdattanut joukkoa maailmanmestariksi sattuman yläpuolella, vaan luetutti pelaajilla myös lastenkirja Lokki Joonatanin, kirjoitti jokaiselle pelaajalle henkilökohtaisen viestin kirjan kanteen sekä opetti yksilöt elämään hetkessä ja nauttimaan matkasta.
Kirjailija Saari kuvailee onnistuneesti Nykyn valmentamisen vaikutusta pelaajiin. Kerronnan elävöittämiseksi Saari on hyödyntänyt pelaajien vastauksia Nykyn linjaamiin kotitehtäviin, muiden valmentajien ja pelaajien kuvailemia mieleen painuneita hetkiä sekä kiihkeitä otteluita kuvaavaa kerrontaa. Ottelukuvaukset rakentuvat kentän tapahtumien lisäksi pelikellon näyttämän ajan ja vaihtopenkillä käytyjen keskusteluiden ympärille.
Formulamaailman oppeja
Toinen Oskari Saaren kirjoittama menestysteos formulalääkäri Aki Hintsasta (Aki Hintsa, Voittamisen anatomia, WSOY, 2015) osuu niin hyvän elämän rakennuspalikoiden löytämiseen kuin valmentamisen oppeihin. Tiivistetysti kirja kertoo filosofiasta, jolla lääkäri Hintsa valmensi Formula ykkösten maailmanmestareita. Kirjan pääteema on Hintsan kehittämä hyvinvointimalli, josta voi hyötyä jokainen huippuatleetista penkkiurheilijaan. Teksti syventää yleisiä terveystiedon oppeja ja kuvaa niiden hyötyjä selväsanaisesti.
Joukkueen valmentaminen on samanaikaista ryhmän ja yksilön valmentamista. Hintsan opetukset tarjoavat näkökulmia juuri yksilön valmentamiseen. Koko kirjan ydinsanoman voi tiivistää seuraavasti: ”Menestys on hyvinvoinnin sivutuote.” Ajatus on nerokas, koska Hintsan hyvinvointimalli kohdistaa valokeilan silkan menestyksen tavoittelemisesta hyvinvoinnin ylläpitämiseen.
Hintsasta kertova kirja on kansantajuisesti kirjoitettu. Se pohjautuu tieteeseen ja päähenkilön lääkärinpraktiikkaan. Tapahtumapaikkoja ovat Formula 1 -varikoiden lisäksi esimerkiksi Ähtärin aluesairaala, Etiopian pääkaupunki Addis Abeba, sekä hotellien sviitit, joissa Hintsa keskustelee muun muassa Mika Häkkisen ja myöhemmin Kimi Räikkösen kanssa.
Pelkkä hehkuttaminen ei pitkälle riitä
Jokaisesta valmennuskirjasta löytyy jokin mielekäs ja mielenkiintoinen kosketuspinta, jota vasten omaa valmennustoimintaansa voi peilata. Vähemmän laadukas valmennuskirja on lukukokemuksena usein luettelomainen kertomus, joka pomppii asiasta toiseen luoden sinänsä monipuolisen, joskin vaikealukuisen ja irrallisen kokonaiskuvan. Usein tällaisissa kirjoissa korostuu räikeä onnistumisen hehkuttaminen. Ne sisältävät paljon superlatiiveja ja tunnetuiksi oletettujen henkilöiden lainauksia, jotka on nivottu löyhästi kontekstiin. Vaikka vähemmän onnistuneet valmentajakirjat koskettavat lukuisia teemoja, niin niistä jää hieman laiha maku ja pinnallinen lukukokemus.
Teokset, jotka kertovat urheilijan ohjaamisesta kentällä ja sen ulkopuolisessa arjessa tarjoavat urheilijan lisäksi opastusta myös lukijalle. Tällaiset tekstit syventävät lukijan ymmärrystä ja antavat valmentamisen työkaluja vastuuhenkilölle, joka työskentelee ihmisten kanssa. Kirjallisesti vaikuttavan kokemuksen välittävä valmentaminen on lopulta laajempaa kuin kolmen erän kokonaisuuden johtamista. Se on lukijaa puhuttelevien ohjeiden ja tarinoiden löytämistä ja niihin tukeutumista omassa toiminnassaan yli lajirajojen.
Matias Häkkänen, FM, KM
salibandyvalmentaja
mhakkanen@gmail.com
Lähteet:
- Saarikoski, S. 2015. Dettman ja johtamisen taito. WSOY.
- Saari, O. 2020. Menestyksen Tie. WSOY.
- Saari, O. 2015. Aki Hintsa, Voittamisen anatomia. WSOY.