Blogi

Kirjoittaja:

Venla Väyrynen, hankekoordinaattori

Julkaistu:

16.01.2025

Jaa:

Monialainen yhteistyö tärkeää toimivien soveltavan liikunnan palveluiden tarjoamisessa

Monialainen yhteistyö tärkeää toimivien soveltavan liikunnan palveluiden tarjoamisessa
Kuva: Saila Hänninen (Ikäinstituutti), Anu Oittinen (Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu), Jussi Pentti (Huittisten kaupunki), Satu Revonsuo (Varsinais-Suomen hyvinvointialue) ja Merike Kujanen (Varsinais-Suomen Sydänpiiri)

Lounais-Suomen alueen Sopiva-hanke on antanut paljon osaamista ja käytännön ymmärrystä kuntien soveltavan liikunnan kehittämissuunnitelmien työstöstä, suunnitelman hyödyistä sekä myös työstön ongelmista.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston Sopiva-hanke tuli päätökseen joulukuussa 2024. Sopiva-hanke käynnistyi Lounais-Suomessa syksyllä 2023, jolloin alueen kunnat kutsuttiin hankkeen aloitustilaisuuteen. Tilaisuudessa käytiin läpi soveltavan liikunnan alueellista nykytilaa sekä tutustuttiin soveltavan liikunnan strategisen suunnittelun työkirjaan demoharjoituksen avulla. Aloitustilaisuuden jälkeen kunnat alkoivat työstää omia suunnitelmiaan. Liikuntatieteellinen Seura oli kuntien käytettävissä ja tukena suunnitelman työstön eri vaiheissa. Kunnille järjestettiin yhteisiä sparrauspajoja, joissa käytiin läpi suunnitelman työstön kannalta olennaisia teemoja ja päästiin myös vertaisoppimaan muilta. Lisäksi LTS oli kuntien käytettävissä myös kuntakohtaiseen sparraukseen.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston alue oli ensimmäinen alue, missä Sopiva-prosessi käynnistyi. Pilottivaiheessa alueelta valmistui kahden kunnan (Turku ja Paimio) soveltavan (ja ikääntyneiden) liikunnan kehittämissuunnitelmat, jotka ovat toimineet korvaamattoman hyvinä esimerkkeinä muille kunnille. Turku ja Paimio ovatkin esitelleet useampaan otteeseen omia soveltavan liikunnan kehittämissuunnitelmiaan sekä niiden työstöä. Alkuvuonna 2025 on valmistumassa Naantalin ja Huittisten kuntien suunnitelmat, joiden työstöistä on päästy myös kuulemaan useammassa Sopiva-hankkeen tilaisuudessa. Lounais-Suomen alueen tilaisuuksissa on tavoitettu 18 kuntaa, jotka ovat saaneet materiaaleja ja työkaluja soveltavan liikunnan kokonaisuuteen sekä sen kehittämiseen omassa kunnassaan.
 

SO­PI­VA – So­vel­ta­va lii­kun­ta toi­min­ta­stra­te­giois­ta käy­tän­töön -hanke

SOPIVA-hankkeen tavoitteena on tukea kuntia soveltavan liikunnan kehittämistyössä sekä lisätä tiedolla johtamista kunnissa, opastaa strategiseen suunnitteluun ja toiminnan arviointiin. Hanke lisää tietoisuutta soveltavan liikunnan tilanteesta kunnissa ja AVI-alueittain tunnistamalla toimintaympäristön puutteet, vahvuudet ja kehityskohteet.

Hanke kehittää suunnittelun työkirjaa kuntakokemuksien perusteella ja vahvistaa soveltavan liikunnan asemaa sekä palveluita kuntakentällä.

Naantalissa soveltavan liikunnan kehittämissuunnitelmaa on työstetty samanaikaisesti liikkumisohjelman

Joulukuussa TYKS:ssä Kupittaalla pidetyssä Lounais-Suomen AVI-alueen Sopiva – Tästä eteenpäin -yhteenvetotilaisuudessa keskityttiin hankkeen teemojen mukaisesti soveltavan liikunnan suunnitelmallisuuteen, kohderyhmäymmärrykseen sekä alueelliseen ja paikalliseen yhteistyöhön. Tilaisuuden puheenvuoroissa kuultiin nostoja Sopiva-hankkeen aikana tehdyistä soveltavan liikunnan tutkimustuloksista toimintarajoitteisten liikkujien sekä kuntien osalta, suunnitelmallisuuden hyödyistä sekä käytännön työstä.

Naantalin kaupunki esitteli omaa soveltavan liikunnan kehittämissuunnitelman työstöään. Naantalissa soveltavan liikunnan kehittämissuunnitelmaa on työstetty samanaikaisesti liikkumisohjelman kanssa. Suunnitelman tukena toimii kohderyhmälle suunnattu soveltavan liikunnan kehittämiskysely. Naantalin kokemusten mukaan suunnitelman tekemisessä tärkeää on selkeät roolit sekä monialaisen työryhmän sitouttaminen kehittämistyöhön.

Tilaisuudessa kuulimme myös vammaisen vertaisliikuttajan kokemusasiantuntijan puheenvuoron sekä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen edustajien puheenvuoron hyvinvointialueen yhdyspintatyöstä.

Paneelikeskustelussa yhteinen tahtotila soveltavan liikunnan kehittämistä kohtaan

Tilaisuuden päättäneessä paneelikeskustelussa keskustelijoina olivat Jussi Pentti (Huittisten kaupungin erityisliikunnanohjaaja), Anu Oittinen (Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, LiikU), Saila Hänninen (Ikäinstituutti), Merike Kujanen (Varsinais-Suomen sydänpiiri) sekä Satu Revonsuo (Varsinais-Suomen hyvinvointialue). Keskustelussa käytiin läpi tilaisuuden teemoja soveltavan liikunnan osalta: suunnitelmallisuutta, kohderyhmäymmärrystä sekä alueellista ja paikallista yhteistyötä. Eri tahojen edustajat toivat keskusteluun ansiokkaasti näkemyksiään omasta työstään sekä organisaationsa näkökulmasta.

Soveltavan liikunnan suunnitelmallisuus nähtiin hyvin tärkeänä. Huittisten kaupunki on suunnitteluprosessin myötä lähtenyt heti kehittämään toimintaansa. Suunnitelman työstövaiheessa on huomattu esimerkiksi näkövammaisten osalta puutteelliset palvelut: alkukartoituksen pohjalta huomattiin, että näkövammaisten on vaikea pysyä mukana vauhdikkaissa liikuntaryhmissä. Kehitystoimenpiteenä keväällä 2025 järjestetäänkin näkövammaisille suunnattuja lajikokeiluja: keilausta, uintia ja kuntosalia. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vammaispalveluiden suunnitelmassa ei ole mainintaa soveltavasta liikunnasta, mutta asia nähtiin tärkeänä kehityskohteena. Sen pitäisi ehdottomasti näkyä suunnitelmassa.

Soveltavan liikunnan kohderyhmä näyttäytyy hyvin moninaisena. LiikU:n palkkaama vertainen vammaisliikuttaja, Sanna Koivusalo, on tuonut omalla kokemuksellaan ja asiantuntijuudellaan uutta ymmärrystä vammaisten liikunnasta. Koivusalo on verkostoitunut erinomaisesti eri toimijoiden kesken, mikä on auttanut kohderyhmäymmärryksen levittämisessä. Kansalaisjärjestöt tavoittavat toiminnallaan hieman erilaista kohderyhmää kuin esimerkiksi kunnan liikuntatoimi ja liikuntaseurat. Sote-järjestöt, kuten Varsinais-Suomen Sydänpiiri, voivat samalla tarjota liikuntatoimintaa, aktivisuutta arkeen sekä vertaistukea. Vertaistuki ja vertaisten joukossa liikkuminen onkin monelle soveltavan liikunnan kohderyhmän edustajalle ensiarvoisen tärkeää.

Panelistit löysivät alueelliseen ja paikalliseen yhteistyöhön yhteisen tahtotilan soveltavan liikunnan kehittämiseksi. Eri organisaatioiden välinen yhteistyö nähtiin oleellisena tekijänä toimivien soveltavan liikunnan palveluiden tarjoamiseksi. Ikäinstituutin Voimaa Vanhuuteen -ohjelma on jo 20 toimintavuoden aikana kehittänyt paikallista yhteistyötä ikääntyneiden liikunnan osalta. Hyvinvointialueuudistus on tuonut uuden kulman eri organisaatioiden väliseen yhteistyöhön. Muutos on ollut iso. Toimivia malleja yhteistyöhön on jo löytynyt, mutta ison murroksen myötä hyvinvointialueet hakevat vielä osittain yhteistyön muotoja. Lounais-Suomen alueella yhteistyön ehdottomana vahvuutena on LiikU:n ylläpitämä Rajattomasti Liikuntaa -kumppanuusverkosto. Verkoston tavoitteena on vahvistaa liikunnan asemaa kunta-, seutu- ja aluetasolla, syventää kuntien liikuntatoimien ja muiden toimijoiden, kuten urheiluseurojen, välistä yhteistyötä sekä tuottaa toimintamalleja väestön hyvinvoinnin edistämiseksi liikunnan keinoin.

Yhteenveto

Lounais-Suomen alueen Sopiva-prosessi on antanut paljon osaamista ja käytännön ymmärrystä kuntien soveltavan liikunnan kehittämissuunnitelmien työstöstä, suunnitelman hyödyistä sekä myös työstön ongelmista. Näitä kokemuksia päästään hyödyntämään muiden alueiden Sopiva-hankkeissa. Kunnilta kerätään myös palautetta Soveltavan liikunnan strategisen suunnittelun työkirjan käytöstä, jonka pohjalta työkirjasta julkaistaan uusi versio hankkeen päätteeksi.

Kunnat ovat tehneet todella suuren ja arvostettavan työn soveltavan liikunnan parissa sekä kehittämissuunnitelmien työstössä. Soveltavan liikunnan kokonaisuuden kehittäminen vaatii pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työotetta, kohderyhmäymmärrystä sekä tietopohjan käyttöä. Toimivan yhteistyön rakentaminen ja vastuunjako eri toimijoiden kesken on oleellisessa roolissa kehittämistyössä.

LTS:stä haluammekin kiittää Lounais-Suomen alueen kuntia soveltavaan liikuntaan paneutumisesta sekä Sopiva-hankkeessa mukana olosta. Työn myötä toimintarajoitteisilla henkilöillä on entistä paremmat mahdollisuudet liikkua ja harrastaa liikuntaa omien mieltymystensä mukaisesti.

Venla Väyrynen

hankekoordinaattori, Sopiva-hanke

Lue lisää SOPIVA-hankkeesta