Blogi

Kirjoittaja:

Jouko Kokkonen, toimituspäällikkö, Liikunta & Tiede -lehti

Julkaistu:

21.03.2025

Jaa:

KOK:n puheenjohtajalla edessä kovat ajat

KOK:n puheenjohtajalla edessä kovat ajat
Kuva: Greg Martin / IOC; JD Lasica / Wikipedia Commons; Martin Rulsch / Wikipedia Commons

Zimbabwelainen Kirsty Coventry on valittu Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajaksi – ensimmäisenä naisena järjestön historiassa. Valinta kertoo KOK:n painopisteen siirtymisestä Euroopan ulkopuolelle. Maailmanpoliittinen tilanne vaikuttaa myös olympialiikkeeseen, mikä lisää puheenjohtajan tehtävän vaikeusastetta entisestään.

Kirsty Coventry tuli valituksi yllättäen ensimmäisellä kierroksella. Coventry keräsi juuri tarvittavat yksinkertaiseen enemmistöön vaaditut 49 ääntä, kun äänioikeutettuja oli 97. Juan Antonio Samaranch jr. sai 28, Sebastian Coe 8, Morinari Watanabe 4, David Lappartient 4, Feisal Al Hussein 2 ja Johan Eliasch 2 ääntä.

Yhtenä ennakkosuosikkina pidetyn Sebastian Coen äänimäärä jäi yllättävän pieneksi. Ilmeisesti World Athletics -järjestön puheenjohtajan linja, kuten yleisurheilun olympiavoittajien saamat rahapalkinnot ja tiukka Venäjä-linja veivät ääniä. Coe kertoi myös haluavansa uudistaa KOK:n päätöksentekotapaa, mihin jäsenillä ei ollut valmiutta.

Osaltaan kaksi olympiakultaa uinnissa voittaneen Coventry valintaan vaikutti mitä ilmeisimmin naisten osuuden voimakas kasvu KOK:n jäsenistä viimeisimmän 10–15 vuoden aikana. Puheenjohtajavaaliin osallistui 52 miestä ja 45 naista.

Coventry rikkoi kiistatta lasikaton noustessaan KOK:n johtoon. Hänen kahdeksan edeltäjäänsä ovat olleet miehiä. Ylipäätään puheenjohtajaehdokkaana on ollut vain kerran aiemmin nainen, eikä naisten pääsystä KOK:n jäseneksi ole kulunut kuin 44 vuotta. Coventryn puheenjohtajuuden vertauskuvallinen arvo on sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta suuri.

Valinnan varjoon jää se, että Coventry on ensimmäinen ei-demokraattisesta maasta lähtöisin oleva KOK:n puheenjohtaja. Esimerkiksi Avery Brundage tai Juan Antonio Samaranch sr. eivät toki olleet mitään demokratian esitaistelijoita, mutta Zimbabwen urheiluministerinä vuodesta 2019 toimineen Coventryn yhteydet maan autoritääriseen johtoon ovat olleet pakosta kiinteät. On myös syytä muistaa, että Kiina on ollut aktiivinen myös Zimbabwessa, vaikka maa ei kuulukaan kiinalaisten tärkeimpiin kohteisiin Afrikassa.

Coventryn nousu KOK:n johtoon kertoo myös KOK:n Eurooppa-keskeisyyden murtumisesta, mikä heijastelee maailmassa meneillään olevaa voimatasapainon muutosta. Hän on ensimmäinen Euroopan tai Pohjois-Amerikan ulkopuolelta kotoisin oleva puheenjohtaja – ja ensimmäinen afrikkalainen tehtävässä. Yhdysvallat Coventry tuntee maassa urheilu-uransa aikana harjoitelleena hyvin. Hänen on katsottu olleen Thomas Bachin suosikkiehdokas ja edustavan jatkuvuutta. Kunniapuheenjohtajaksi valittu Bach vaikutti tyytyväiseltä vaalin tulokseen.

Coventry on 41-vuotias ja Pierre de Coubertinin jälkeen nuorimpana KOK:n puheenjohtajaksi noussut henkilö. ”Olympialiikkeen isä” de Coubertin aloitti puheenjohtajana 33-vuotiaana. Hänen seuraajansa Henri de Baillet-Latour oli valituksi tullessaan 48-vuotias. Yleensä KOK:n puheenjohtajat ovat olleet kuusissakymmenissä aloittaessaan tehtävässä.

Juan Antonio Samaranch sr. oli ensimmäinen päätoiminen KOK:n puheenjohtaja. Avery Brundage ja lordi Killanin pyörittivät järjestöä sivutoimisesti muutaman palkatun työntekijän kanssa. Killanin kaudella KOK:n pääsihteerinä vuodesta 1969 toiminut Monique Berlioux käytti paljon valtaa KOK:ssa. Samaranchille tämä ei sopinut ja Berliouxin oli lähdettävä vuonna 1985. KOK alkoi Samaranchin johdolla kasvaa olympiakonserniksi ja sen palveluksessa on nykyisin yli 500 työntekijää.

Monta ongelmaa odottaa

Coventrylla ei ole edessään helppo kahdeksan vuoden kausi. Ongelmia riittää, alkaen KOK:n ja Venäjän suhteesta. Paine päästää Venäjä olympiakisoihin kasvaa, ja Coventry on aiemmin osoittanut Venäjän paluulle maana ymmärtämystä. Hänen valintansa on otettu tyytyväisenä vastaan Moskovassa. KOK joutuu käytännössä sallimaan Venäjän osallistumisen kisoihin, jos Ukraina ja Venäjä solmivat rauhansopimuksen, olipa sen sisältö millainen tahansa.

Vaikeuskerrointa nostaa osaltaan Donald Trumpin presidenttiys, jonka vaikutukset ulottuvat kansainvälisen politiikan välityksellä olympialiikkeeseen. Kaiken lisäksi vuoden 2028 olympiakisat järjestetään Los Angelesissa. KOK myönsi kisat Los Angelesille jo Trumpin ensimmäisen presidenttikauden aikana vuonna 2017. Yhdysvalloissa jännitteitä tuo se, että järjestelytoimikunta on kallellaan demokraattien suuntaan. Demokraatit johtavat sekä Los Angelesin kaupunkia että Kalifornian osavaltiota.

Olympiakisoihin ovat perinteisesti päässeet osallistumaan kaikki joukkueet ja urheilijat, mutta kolmen vuoden kuluttua tilanne saattaa olla toinen. Miten Trump suhtautuu esimerkiksi Iranin ja Palestiinan osallistumiseen? Vuoden 1996 Atlantan olympiakisoissa ja paralympialaisissa Iran oli mukana. Rasoul Khadem voitti vapaapainissa olympiakultaa 90 kilon sarjassa. Iranilaispainijat saavuttivat lisäksi kaksi mitalia. Olympiajoukkueeseen kuului yksi naisurheilija ensimmäisen kerran vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Paralympiamitaleita kertyi peräti 17.

Diplomaattisia taitoja tarvitaan

Coventry joutuu myös hoitamaan usein mutkikkaita suhteita kansainvälisiin urheiluliittoihin. Hänen vastuulleen kuuluvat myös KOK:n kannalta äärimmäiset tärkeät sponsoritulot ja televisiointioikeuksien myynti. Kyse on miljardien bisneksestä olympiadin aikana. Sponsorituloihin liittyy olympiabrändin varjeleminen. Siihen liittyy KOK:n ylläpitämä olympiaidealismi kansojen valioiden kohtaamisesta rauhanomaisessa kamppailussa. Idealismin suojissa tehdään kovaa bisnestä.

Tärkeisiin päätöksiin kuuluu vuoden 2036 kisaisännyys, josta Arabiemiirikuntien liitto ja Intia ovat ilmaisseet olevansa kiinnostuneita. Intia ei ole koskaan hakenut kisoja. Maailman väkirikkaimman valtion saaminen tiiviimmin olympialiikkeen piiriin on KOK:n kannalta tärkeää. Jos kisat järjestetään Arabian niemimaalla tai Intiassa, niin ajankohta ei voi kuumuuden vuoksi olla heinä–elokuu.

Tulevina vuosina mitataan jälleen kerran KOK:n kykyä vetää omaa linjaansa, jota järjestö on pyrkinyt varjelemaan kautta historiansa. Tämä on vaatinut diplomaattista taitoa, kun olympialiike on määritellyt suhdettaan erilaisten poliittisten järjestelmien ja johtajien kanssa. KOK:n historiassa poliittisesti helpoin aikakausi on oikeastaan ollut kylmän sodan lopulla alkanut ja Lontoon kisoihin päättynyt ajanjakso.

KOK:n suuren valintapäivän suomalaisuutinen oli se, että Emma Terho säilytti paikkansa KOK:n johtokunnassa.

 

Jouko Kokkonen
toimituspäällikkö