Kasviksilla kestävää terveyttä ruoasta

Kasvipainotteinen, monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio edistää terveyttä ja vähentää ympäristövaikutuksia, linjataan marraskuussa 2024 ilmestyneessä Kestävää terveyttä ruoasta - kansalliset ravitsemussuositukset -julkaisussa.
Kansalliset ravitsemussuositukset perustuvat tutkimusnäyttöön. Väestötasolle laaditun ohjeistuksen tavoitteena on edistää väestön terveyttä, vastata ravitsemus- ja terveysongelmiin sekä vähentää ruoankäytön ja -tuotannon ympäristövaikutuksia. Sisältönä ovat energian ja ravintoaineiden saantisuositukset, terveyttä edistävät ruokavalinnat sekä ohjeet suositusten toimeenpanoon ja soveltamiseen. Suositukset pohjautuvat kesällä 2023 julkaistuihin pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin sekä tutkimustietoihin suomalaisten ruoankäytöstä ja ravintoaineiden saannista.
Uusissa ravitsemussuosituksissa korostuu ruokavalio, johon sisältyy kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljoja ja palkokasveja. Suomalaisten tulisi lisätä kasvipohjaisen proteiinin osuutta ja vähentää lihan käyttöä. Julkista keskustelua herättänyt lihaleikkeleiden käytön vähentäminen liittyy lisäksi suolan käytön vähentämisen tavoitteeseen. Uudessa ruokapyramidissa lihaleikkeleet on sijoitettu kärjen sattumiin, joita tulisi nauttia vain satunnaisesti.
Ravitsemussuositukset tarjoavat tieteellisesti perusteltua tietoa hyödynnettäväksi terveystiedon opetuksen sisällön suunnittelussa. Suositusten käsittely opetuksessa voi tukea oppilaiden terveystietoisuuden ja -osaamisen kehittymistä. Ravitsemussuositusten tiedot ja esimerkit terveellisistä ruokavalinnoista ja ruokailutottumuksista voivat auttaa soveltamaan suosituksia arjessa. Lisäksi suositellut ympäristöystävälliset ruokavalinnat auttavat yhdistämään terveelliset elämäntavat kestävään kehitykseen ja eettisiin valintoihin.
Kristiina Ojala
kristiina.ojala@jyu.fi
Lähde
Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Helsinki: PunaMusta Oy, 2024. https://urn.fi/ URN:ISBN:978-952-408-405-5