Tutkimusuutinen

Kirjoittaja:

Eero Haapala

Julkaistu:

19.02.2025

Jaa:

Joukkueurheilu edistää lasten kognitiivisia toimintoja

Joukkueurheilu edistää lasten kognitiivisia toimintoja
Kuva: Antero Aaltonen

Liikuntaa pidetään yhtenä keinona edistää lasten aivojen terveyttä ja kognitiivisten toimintojen kehittymistä.

Optimaalisesta liikkumisen määrästä tai tyypistä ei kuitenkaan ole vielä selvyyttä. Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan erityisesti joukkuelajien harrastaminen 10–11-vuotiaana heijastui parempiin kognitiivisiin toimintoihin.

Yang kumppaneineen tarkasteli 880 lapsen liikunnan ja kognitiivisten toimintojen välisiä yhteyksiä viiden vuoden seurannan aikana. Reippaan ja rasittavan liikkumisen määrää mitattiin kiihtyvyysmittarilla 5–6-vuotiaana ja urheiluharrastukset sekä kognitiiviset toiminnot kartoitettiin kyselylomakkeella 10–11-vuotiaana. Tulosten mukaan reipas ja rasittava liikunta ei ennustanut kognitiivisia toimintoja, mutta kevyt liikkuminen oli negatiivisesti yhteydessä itsesäätelyyn ja -arviointiin. Joukkuelajien harrastajilla kognitiivisten toimintojen kokonaispistemäärä sekä itsesäätely olivat paremmalla tasolla kuin yksilölajien harrastajilla.

Vaikka varhaislapsuuden liikkuminen ei ennustanut johdonmukaisesti keskilapsuuden kognitiivisia toimintoja, niin joukkuelajien harrastaminen oli yhteydessä parempaan älylliseen suoriutumiseen. Tulokset tukevat ajatusta, että kognitiivisten toimintojen parantamiseen tähtäävien liikuntainterventioiden suunnittelussa tulisi huomioida myös liikunnan tyyppi, ei vain sen määrä. Tuloksia on kuitenkin syytä tulkita harkiten, sillä kiihtyvyysmittarilla mitattu liikkumisen määrä oli saatavilla vain 5–6-vuotiaana ja kognitiivisten toimintojen mittaukset 10–11-vuotiaana.

Eero Haapala

eero.a.haapala@jyu.fi

Lähde

Yang, L., Corpeleijn, E. & Hartman, E. Daily physical activity, sports participation, and executive functions in children. JAMA Network Open 2024;7:e2449879. DOI:10.1001/jamanetworkopen.2024.49879 https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2828117

Kirjoitus on julkaistu alun perin Liikunta & Tiede -lehdessä 1/2025.