Hyvä fyysinen kunto suojaa nuorta mielenterveyden ongelmilta
Mielenterveyden ongelmat ovat suuri yhteiskunnallinen haaste ja ne koskettavat jopa joka kolmatta nuorista. Hyvä fyysinen kunto on aikaisemmin yhdistetty parempaan fyysiseen terveyteen. Tuore laaja seurantatutkimus vahvistaa tutkimusnäyttöä fyysisen kunnon merkityksestä nuorten mielenterveydelle.
Chiangin ja kumppaneiden tutkimuksessa seurattiin lähes kahta miljoonaa tutkimuksen alkutilanteessa 10-vuotiasta lasta vähintään kolmen ja enintään yhdeksän vuoden ajan. Tarkasteltavana olivat tutkimuksen alkutilanteessa mitattujen kestävyyskunnon, lihaskunnon ja nivelliikkuvuuden yhteyksiä kliinisen ahdistuksen ja masennuksen ilmaantumiseen seurannan aikana. Lisäksi tarkasteltiin näiden fyysisen kunnon mittareiden yhteyksiä ADHD:n ilmaantuvuuteen myös lähes kahden miljoonan nuoren aineistossa.
Parempi kestävyyskunto ja lihasvoima olivat yhteydessä pienempään ahdistuksen riskiin seurannan aikana. Lisäksi parempi kestävyyskunto pienensi tyttöjen masennusriskiä. Pojilla parempi lihaskunto oli yhteydessä vähäisempään masennusriskiin. Parempi kestävyyskunto, lihaskunto ja nivelliikkuvuus olivat myös yhteydessä pienempään ADHD-riskiin. Tutkimuksessa ei selvitetty havaittujen yhteyksien taustalla vaikuttavia mekanismeja. Tutkijat pohtivat kuitenkin, että minäpystyvyys ja itsetunto tai erilaiset neurobiologiset tekijät voivat selittää näitä yhteyksiä.
Vaikka parempi fyysinen kunto heijastui pienempään ahdistus- ja masennusriskiin sekä matalampaan ADHD-riskiin, on syytä muistaa, että fyysistä kuntoa arvioitiin kenttätesteillä, jotka antavat karkean kuvan mitattavista ilmiöistä. Testien puutteista huolimatta tuloksia voidaan soveltaa käytäntöön. Ne voivat auttaa esimerkiksi löytämään lapset ja nuoret, joilla voi tulevaisuudessa olla kohonnut mielenterveysongelmien riski. Sama koskee toiminnanohjauksen tai tarkkaavaisuuden parantamiseen tähtäävistä toimenpiteistä hyötyviä lapsia ja nuoria.
Eero Haapala
eero.a.haapala@jyu.fi
Lähde
Chian, H-L, Chuang, Y-F & Chen, Y-A, ym. 2024. Physical fitness and risk of mental disorders in children and adolescents. JAMA Pediatrics 2024;178:596–607. https://www.researchgate.net/publication/380183646_Physical_Fitness_and_Risk_of_Mental_Disorders_in_Children_and_Adolescents
Kirjoitus on julkaistu alun perin Liikunta & Tiede -lehdessä 5/2024.