Blogi

Kirjoittaja:

Hanna Vehviläinen

Julkaistu:

19.06.2024

Jaa:

Harrastajana huippujen joukossa

Harrastajana huippujen joukossa
Kuva: Yli 1400 joukkuetta säntäsi matkaan Venlojen viestin lähdössä Kauhavalla. Kuvaaja: Timo Mikkola / Suomen Suunnistusliitto

Urheilu- ja liikuntatapahtumana Jukolan viesti on ainutlaatuinen, sillä samassa kilpailussa suunnistavat niin tavalliset harrastelijasuunnistajat kuin maailman parhaat huippusuunnistajat. Mutta mikä saa harrastelijan vuodesta toiseen osallistumaan tapahtumaan?

Miten olen taas tässä? Tämä ajatus pyöri päässä, kun lauantaina odottelin Venlojen viestin vaihtopuomilla joukkuekaveriani. Takana oli taas laiska lenkkikevät ja pari mehevää pummia kuntorasteilla. Mikä saa harrastelijaurheilijan vuodesta toiseen matkustamaan toiselle paikkakunnalle, viettämään koko päivän tapahtumaa varten rakennetussa ympäristössä ja jännittämään monta tuntia omaa suoritusta?

Suomen suurin kuntokoulu

Viime viikonloppuna juostiin Kauhavalla järjestyksessään 75. Jukolan viesti ja 46. Venlojen viesti. Kilpailu järjestetään joka vuosi uudella paikkakunnalla ja se vaatii vuosittain yli 1500 vapaaehtoisen työpanoksen. Tämän vuoden kilpailuun oli ilmoittautunut yli 3000 joukkuetta, mikä tarkoittaa noin 17 000 osallistujaa yli 20 maasta. Sillä määrällä se on yksi Suomen suurimmista urheilutapahtumista. Yhteistyökumppani Puolustusvoimat mainostaakin tapahtumaa Suomen suurimpana kuntokouluna.

Lajina suunnistuksessa kiehtoo ulkoilu, fyysisen aktiivisuuden ja aivopähkinän yhdistäminen. Urheilu- ja liikuntatapahtumana Jukolan viesti on ainutlaatuinen, sillä samassa kilpailussa suunnistavat niin tavalliset harrastelijasuunnistajat kuin maailman parhaat huippusuunnistajat. Ylen toimittaja Paavo Forsberg kirjoitti kolumnissaan (linkki), kuinka oli oman osuutensa aikana neuvonut maailman huippusuunnistajalle Daniel Hubmannille sijaintinsa.

Viime vuosina osallistujamääriä ovat nostaneet nimenomaan harrastejoukkueiden vahva mukaantulo Jukolan viestiin. Mutta edelleen tärkeän pohjan muodostavat perheet, joilla osallistuminen viestiin siirtyy aina sukupolvelta toiselle. Olen joskus kuvaillut, että suunnistajien vuodenkiertoa eivät määritä joulu ja juhannus vaan Jukolan viesti. Menneiden vuosien paikkakunnat, maastotyypit ja oma osuus muistetaan, vaikka unissaan.

Teemu Takalo (2015) määrittelee väitöskirjassaan, että liikunnan suurtapahtumiin osallistuvat hakevat tapahtumista elämyksiä, yksilöllisiä ja erityisiä kokemuksia sekä tapaavat samanhenkisiä ihmisiä. Edessä siintävä tapahtuma on yksi määränpää harjoittelulle tai liikuntaharrastuksen aloittamiselle. Usein liikuntaharrastukseen yhdistetään myös matkailu, kuten osallistuminen Jukolan viestiin tai Tukholman maratonille.

Tärkeät jälkipelit

Suunnistus on viime vuosina saanut enemmän medianäkyvyyttä ja tunnettuutta, ja siitä on tullut vakavammin otettavaa huippu-urheilua. Suunnistus on onnistunut hyödyntämään tekniikkaa lajin kehittämisessä. Vuoden 2001 MM-kisoja Tampereella pidetään käännekohtana yleisöystävällisen suunnistustapahtuman järjestämiselle. Tampereella oli ensimmäistä kertaa käytössä suuri screeni, gps-seuranta, suorat TV-lähetykset sekä reaaliaikainen tulospalvelu. Nykyään Jukolan viestissä pystyy kisapaikalla seuraamaan reaaliaikaisesti kisan kärkeä ja samalla joukkuetoverin väliaikoja puhelimelta. Jälkipuinnit ja kartta-analyysit ovatkin tärkeä osa suunnistuskokemusta.

Kun olen selvinnyt rastiviidakosta maaliin, kävelen leimatarkastukseen yhdessä rouvan kanssa, jolla on takana varmaan 40 Venlojen viestiä. Hän harmittelee, että ei enää jaksa juosta. Rohkaisen, että hyvinhän hän on osuutensa suorittanut, kun on ankkurina selvittänyt 9 km radan ja on jo nyt maalissa. Vaihdan myös toisen kilpasiskon kanssa muutaman kommentin. Taivalsimme hänen kanssaan yhteistä matkaa useamman rastivälin. Sen jälkeen suuntaan joukkuetoverien pariin tutkimaan väliaikoja ja mehustelemaan suorituksilla. Lopputuloksena olikin varsin hyvä sijoitus 740. Itsensä ylittäminen, yhteisöllisyys, perinteet, uudet elämykset ja kokemukset – taisin suorituksen jälkeisissä adrenaliinihöyryissä lupautua osallistumaan ensi vuoden viestiin Mikkelissä.

Hanna Vehviläinen
tiedeviestinnän asiantuntija


Lähteet:
Takalo, T. (2015). Massaliikuntatapahtuman osallistujaryhmät ja osallistumisen motiivit: Kainuun rastiviikko ja suunnistuksen MM-kilpailut 2013. Jyväskylän yliopisto. Liikuntatieteiden laitos. Väitöstutkimus.  

Viljanen, T. (2010). Voimasta seitsemän veljen. Jukolan viesti kansalaisten liikuttajana. Jyväskylän yliopisto. Liikuntatieteiden laitos. Pro gradu -tutkielma.

Lakia-Jukolan käsiohjelma Lakia-Jukolan käsiohjelma

Kuva: Teknologia on vahvasti mukana suunnistuksen seuraamisessa. Kisapaikalla pystyy kätevästi seuraamaan kärjen taistoa ja oman joukkueen suoritusta säällä kuin säällä. Kuvaaja: Hanna Vehviläinen